Üniversiteler burada. Müzeler burada. Fabrikalar burada. Restoranlar burada. Mabetler burada. Parklar burada. İnsanlar burada. Kısaca her şey şehirlerde. Bundan dolayı herkesi çekim alanına almaktadır. Tarım toplumundan sanayi toplumuna ve hatta artık servis ve bilgi toplumuna doğru evrildiğimiz için, kırsal kesimdeki nüfus giderek azalmaktadır. Herkes şehirlere taşınmaktadır.
Peki, şehirler sürekli kalabalıklaşacaksa, şehirdeki yaşam nasıl gelişecek? Trafik ne olacak? Enerji, gıda ve benzeri kaynaklar yetecek mi? Sürekli yeni binaların mı yapılması gerek? Sürekli daha çok beton, daha yüksek, daha tek düze mi olmak zorunda? Ormanlar, parklar ve tarihi dokular, ardı kesilmeyen yeni göç edenlere mi yer vermek zorunda kalacak?
Hayır! Böyle olmak zorunda değil. Bunun için çözümler var. Teknoloji, tasarım ve iyi planlama gerek. 2030, 2050, 2100 yılında ne tür şehirlerde yaşamak istiyoruz? Nasıl yaşamak istiyoruz? Dilediğimiz gibi yaşayabilmek için, nelere gerek var? Nelere dikkat etmeliyiz, neleri önlemeliyiz, neleri desteklemeliyiz? Hayallerimizi düşünmez, konuşmaz, kaleme almazsak, kendiliğinden oluşmaları pek mümkün değildir.
Planlama, teknoloji kullanımı, çok ve açık veri ve bunların analiz edilmesi, ilkeli tutumlar, bilinçli tasarım, ortak anlayış, mantıklı regülasyon ve bunların tümünün iyi yönetilmesi gerekmektedir. Bu zor, ama imkansız değil. Bunu sağlamalıyız, elimizden geldiğince çabalamalıyız. Zira dikkat etmezsek, şehirlerimiz yaşanamaz hale gelebilir. Gettolaşma, gıda ve enerji darboğazları, toplumsal ayrışma, sağlık ve eğitim hizmetlerinde eşitsizlikler ve gelir adaletsizliği nedeniyle iç çatışmalara kadar gidebilir. Bundan ötürü bilinçli tasarım, adil dağılım ve olabildiğince insan odaklı yaklaşımlar şarttır.
Bu etkinlikte bunları farklı boyutlarından tartışacağız, farklı uzmanları dinleyeceğiz, ufkumuz genişleyecek, bilinçleneceğiz ve daha güzel yarınlar için çalışacağız.
Program:
09:00 – 09:15 Açılış – Halil Aksu (GelecekHane)
09:15 – 09:30 BKM: Şehirde Kart Çözümleri (Rahatlık)
09:30 – 09:45 SAP: Şehrin Verisi (Büyük, Hızlı, Açık)
09:45 – 10:00 Migros: Şehirde Alışveriş (Erişilebilirlik)
10:00 – 10:15 Verisun: Akıllı Şehir Teknolojileri
10:15 – 10:30 Libelium: Akıllı Şehir Örnekleri
10:30 – 10:45 Şehre Disiplinler Arası Müdahale – İnanç Eray, Mimar
10:45 – 11:00 Şehrin Toplumsal Yorumu – Elif Hekimoğlu (GelecekHane)
11:00 – 11:30 ARA
11:30 – 12:45 Şehrin Geleceği üzerine Panel
Tahsin Yücel – Düşünür, Yazar
Faruk Göksu – Şehir Planlamacı, TAK
Ulaş Akın – Şehir Planlamacı, İBB
Moderatör: Kerem Özdemir (Fortune Türkiye)
Konuk: Halil Aksu (GelecekHane)
12:45 – 13:00 Kapanış – Halil Aksu