Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç GÜVENÇ

Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç GÜVENÇ Resmi
1948 yılında Kütahya Tavşanlı´da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü´nü bitirdi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği´nde, Prof. Dr. Ayhan Songar´ın yanında müzikle tedavi konusunda klinik psikoloji doktorası yaptı ve bu konuda tek uzman oldu. Daha sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Türk Musikisini Araştırma ve Uygulama Merkezi´ni kurdu. Ayhan Songar´ın emekli olmasından sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi´nden ayrılarak Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü´nde Türk Musikisini araştırma ve Tanıtma Birimi´nde öğretim üyesi olarak görev aldı. Bu görevden emekli oldu.

İstanbul Üniversitesi, Avusturya´daki okul (Schule für Altorientalische musik und kunsstherapie A-3924 Schloss Rosenau Niederneustift 66), Viyana Üniversitesi ortak çabası olarak üç defa müzik terapi ve etnomüzikoloji sempozyumu ile, iki kere etnomüzikoloji müzik festivali düzenlemesine katkıda bulunmuş ve faaliyetlerin teori ve uygulama safhalarında aktif rol almıştır. 1992 yılında Özbekistan Bilim heyeti tarafından kendisine Fergana Üniversitesi fahri profesörlük payesi verilmiştir. Aynı yıl Arjantin Academia de las Naciones, Güvenç´i şeref ödülüne layık görmüştür. Merkezi Münih´te olan Enternasyonal Dinamik Psikiyatri kuruluşu (WADP) Türkiye temsilciliği yapmış olan Güvenç´e ayrıca ABD Boston Massachusetts Üniversitesinden teşekkür ve başarı sertifikası verilmiştir (1993). Motif Halk Oyunları Eğitim Derneğinin 1996 musiki araştırma dalında üstün hizmet ödülünü kazanmıştır. 2004 yılında, TÜRKSAV tarafından Türk Dünyası´na hizmet ödülü verilmiştir.

Marmara Üniversitesi, Avusturya Rosenau Müzik Terapi Okulu ve Münih Üniversitesi Yüksek Müzik Akademisi işbirliği ile bu üniversitenin Türk müziği ile terapi pilot projesi başlatılmıştır. Ayrıca Almanya´da Berlin ve Mennheimm, İsviçre´de Zürih, İspanya´da Barselona ve Madrid şehirlerinde müzik ve hareket terapisi eğitim kursları açmış ve öğretime devam etmektedir.

Samanyolu Televizyonu´nda, Musikimizin Perde Arkası isimli on üç bölümlük bir seri program hazırlamıştır. Hemen bütün yerli ve pek çok yabancı tv kanalında canlı ve paket programları yayınlanmaktadır. Yerli ve yabancı basında çalışmaları ile ilgili yazılar yer almaktadır.

1998 yılı 24-28 şubat tarihleri arasında Başkurtistan Neftekamsk kentinde yapılan Dostluk Şarkısı Festivali´ne Rahmi Oruç Güvenç başkanlığında katılan Tümata grubuna üçüncülük ödülü verilmiştir.

Müzik hayatına ortaokul yıllarında, müzik öğretmeni Fethi Bey´den keman dersleri alarak başlamış, üniversite yıllarında ud, rebab, ney ve tanbur öğrenmiştir. 1975 yılında TÜMATA (Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma) grubunu kurmuştur. Bu grupta Orta Asya kaynaklı Türk musikisinin kökenini ve terapi değerlerini araştırmaktadır. Bu arada Almanya, Avusturya´da, İsviçre´de ve İspanya´da açmış olduğu Türk müziği ile tedavi kurslarında öğrenci yetiştirmektedir. Allah´ın Sevdikleri - Hz. Mevlânâ isimli, İngilizce de yayınlanan bir eseri ve müzik terapi konusunda bir de kitabı vardır. Klasik Türk musikisi ve tasavvuf musikisi türlerinde, güfte ve bestesi kendisine ait olan eserleri vardır. Tarz-ı vefa isimli bir makam icat etmiş, bu makamda bir saz semaisi ve bir peşrev bestelemiştir.

Süyümbike ve Kanikey isimlerinde iki kızı vardır. Ergoterapist olan eşi Azize Andrea Güvenç ile on iki yıldır evlidir ve birlikte çalışmaktadır.

Yer Aldığı Etkinlikler

12 Mayıs 2013
Pazar
Tümata - Işığın Sesi Konserleri
Gediz Üniversitesi Tiyatro Salonu / İzmir
11 Mayıs 2013
Cumartesi
Tümata - Işığın Sesi Konserleri
Manisa Belediyesi Şehir Tiyatroları Salonu / Manisa
9 Mayıs 2013
Perşembe
Tümata - Işığın Sesi Konserleri
M.E.B. Şura Salonu / Ankara
7 Mayıs 2013
Salı
Tümata - Işığın Sesi Konserleri
Cemal Reşit Rey Konser Salonu / İstanbul