3 Mart 1967 Cuma günü Gaziantep’te dünyaya geldi. Çocukluğunda Gaziantep kebapları, baklavaları ve fıstıkları ile kendini güçlendirmeye çalıştı. Hayat fıstık gibi geçip giderken, sırf yaşı tutuyor diye (öğretmenini gözü tutmamasına rağmen) ilkokula verildi. İlkokul 1. sınıfta iken canını, sevgili annesi Şükran’ını kaybetti. Ama hayatın cansız da devam edebileceğini ve hayatın ilerleyen aşamalarında kendisine yeni yeni canlar verileceğini gördü. 8 yaşında iken kaybettiği Canını; Sevgili Annesi Şükran’ını hep minnetle yad etti, O’na layık bir evlat olma çabasıyla yaşadı. “Bir can gider, bin can verilir, güzellikle sabredenlere ve gidenlerin ardından iyilikler yapanlara” ilkesi uyarınca iyi bir insan olarak Cansız yaşamanın da en az 7 canlı olmak kadar canlı, capcanlı bir yaşam olduğunu fark etti.
Gaziantep'te doğup büyüyen Arıkan, ilkokulu 7 Ocak İlk Öğretim Okulunda, , ortaokul ve lise eğitimini ise Osmaniye İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. Yüksek öğrenimini; O.D.T.Ü. Kamu Yönetimi ve O.D.T.Ü. Uluslar arası İlişkiler Bölümleri ile İstanbul Üniversitesi S.B.F. Uluslar arası İlişkiler Bölümlerinde tamamladı.
Kısa öykü dalında Dünya ikinciliği bulunan Arıkan, birçok akademik çalışmada bulunmasının yanı sıra öykü, makale, şiir, bilgi yarışması ve münazara yarışmalarında Türkiye çapında birincilikler aldı, O.D.T.Ü. Şeref Öğrenciliği ile taltif edildi. Ve o şu ana kadar ki 30 yıllık kariyer hayatında 19 değişik iş yaparak, bir anlamda gönlünü arayan adam rolünü üstelendi.
Münir Arıkan Dünya’nın İlk Düşünce Koçu’dur.
Seminer vermenin ruhun yaşam enerjisi olduğunu keşfeden Arıkan, 31 Mayıs 2000 tarihinde çalıştığı Dünyanın en büyük Fotogrametrik Harita ve Kent Bilgi Sistemi şirketinden; “Ben düşünen, konuşan ve yazan bir Münir Arıkan olacağım” diyerek istifa etti. Ve bu tarihi ikinci ve gerçek doğum günü saydı.
Ruhunun doğumunu gerçekleştirerek, içindeki özü keşfettiği bu günü, hayatının dönüm noktası olarak kabul etti.
Yaptığı hiçbir iş (hepsinde de büyük başarılar elde etmesine rağmen) seminer vermek, sıra dışı projeler geliştirmek ve kitap yazmak kadar gönlünü tatmin etmedi. Özünün mahzunluğu gidermedi. 26 yıllık kariyerindeki değişik sektörlerdeki çalışmalarında hep büyük başarılara imza atmasına rağmen, gönlündeki o boşluk bir türlü dolmadı.
Ve o gün, “insan sevdiği işi yapacakmış meğer” sözünün derin anlamını keşfettiğinde, başarının sadece tek bir işe odaklanmakla kazanılacağını keşfetti. Ortağı olduğu Dünya’nın en büyük ‘Fotogrametrik Harita Şirketindeki Başkan Yardımcılığı’ görevinden o gün istifa edip, kendini gerçekleştirme yolculuğuna başladı.
Bu yolculuğunda; Tony Buzan, Edward De Bono, Antony Robbins, Stephan R. Covey, Dr. Richard Bandler, Michael Breen, Paul Mc Kenna, Claus Moller, Emile Ratelband, Peter Drucker, Philip Kotler, Tom Peters ve Don Peppers gibi Kişisel Gelişim Guru’larından eğitim alma ve birçok kişisel ve kurumsal gelişim workshoplarına katılma şansı yakaladı.
Bütün NLP eğitimlerini, NLP’nin kurucusu Dr. Richard Bandler’dan bizzat alan Arıkan, uluslar arası lisanslı NLP Trainer olarak, The Society of NLP’nin Türkiye temsilciliğini üstlendi.
Dünya’nın önce gelen Koçluk Akademilerinin asil üyesi olarak, özellikle ‘Family Coaching ve Executive Coaching’ (Aile Koçluğu ve Yönetici Koçluğu) konularında eğitimler aldı.
Dünyanın en etkili Koçluk Federasyonu olan ICF tarafından onaylı 3 eğitim kurumundan birisi olan Kanada Toronto Üniversitesi’ne bağlı Adler Enstitüsü’nde Profesyonel Koçluk Programını bitirerek, Associate Certified Professional Coach - ACPC Ünvanı aldı.
Nitelikli İnsan (14. baskı) Düşünceye Yenibir Bakış (2. baskı), NLP Beynini Yönetme Sanatı (1. baskı) Ben Dünyaya ÖSS İçin Gelmedim Diyorsan Sevdiğin İşe Odaklan (2. Baskı), Aile Zekası (8. baskı) ve Hayatın Pusulası (4. baskı) adlı 6 eser yazdı. Şu anda Hayat Yayınları’nda yayına hazırlanmak olan Sıra dışı Kariyer Sırları ve OBEKA; Olmak – Bulmak ve Kalmak Sanatı adlı 2 eserin de yazımını tamamlamıştır. Aile Zekası – FQ Dünya Literatürüne ilk kez Münir Arıkan tarafından kazandırılmıştır.
14 yıllık ikinci kariyerinde, sayısız seminer, konferans ve panellere Türkiye’yi ve Dünya’yı karış karış dolaşarak, gönlünü arayan gönül dostlarına, kendini gerçekleştirmek isteyen gönüldaşlarına içindeki özü bulmalarında yardımcı oldu.
2013 ve 2013 yıllarında üst üste 2 kez; 80 İli kapsayan “90 Günde Devr-i Anadolu Kişisel Gelişim Turnesi” ile, En Fazla İl’de ve En Fazla Sayıda Kişisel Gelişim Semineri Yapan kişi olarak, bu alanda bir rekora imza attı!
350’yi aşkın sıra dışı projesini, belediyelere, bakanlıklara, kamu ve özel sektördeki bir çok kuruma, sivil toplum örgütlerine aktardı.
2004 yılında Bursa Ekolife Dergisi tarafından Yılın Konuşmacısı seçildi ve ödülünü dönemin Bursa Valisi Oğuz Kağan Köksal Beyefendi’nin elinden aldı.
Aynı yıl NLP’nin kurucusu Dr. Richard Bandler tarafından yılın en iyi NLP eğitmeni seçildi.
2006 yılında yapılan Peryön Ege 4. İnsan Yönetimi Zirvesi’nin Ana Oturum Konuşmacısı oldu.
Aynı yıl Peryön Bursa 4. Eğitim Günleri Zirvesi’nin de Ana Oturum Konuşmacısı oldu.
2007 yılında Türkiye’nin 4 RYLA Etkinliğinden birisi olan Pamukkale Rotary Kulübü’nün düzenlediği RYLA Seminerinin (Mithat Bereket ve Fazıl Oral ile birlikte) 3 ana konuşmacısından birisi oldu.
Trabzon’da düzenlenen 2010 Rotary Ryla Etkinliği’nin Ana Konuşmacısı olarak Gönülden Liderlik – İş Dünyasında Başkalarının Sırtına Basmadan Ayakta Kalmanın Yolları adlı seminerini sundu.
2007 yılında Ege Peryön Zirvesi’nde PDR Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emre ile birlikte iki ana konuşmacıdan birisi olarak İş Dünyasında Akıl Terini Kullanmak adlı sunumunu yaptı.
2008 yılında Ankara Peryön ve Kalder ortaklığında düzenlenen 5. İnsan Kaynakları Zirvesi’nde yapılan anketlere göre zirve tarihinin en beğenilen sunumu olan Etkili Liderlik İçin Koçluk, Motivasyon ve Ekip Çalışması Yöntemleri adlı sunumunu yaptı.
2009 yılında İngiliz Ticaret Odası tarafından düzenlenen Krizde Sıradışlı Düşünce Semineri ile Türkiye’deki çokuluslu şirket yöneticilerine kreatif ve innovatif bir sunum yaptı.
2009 yılı Haziran Ayı’nda Güneydoğu Anadolu Peryön ve Kalder ortaklığında düzenlenen 2. İnsan Kaynakları Zirvesi’nde ONUR KONUĞU olarak Ana Oturum Konuşmacısı oldu.
2009 yılında Sakarya Üniversitesi, 2010’da Gaziantep Üniversitesi tarafından verilen Yılın Konuşmacısı Ödülünün sahibi olan Arıkan, son 10 yılda Boğaziçi, Bilkent, İTÜ ve O.D.T.Ü. gibi saygın Üniversitelerimiz tarafından da Yılın Konuşmacısı Ödüllerinin sahibidir. Ülkemizin en büyük Konuşmacı Ajanslarının ana konuşmacılarından birisi olan Arıkan’a, en son Yılın Konuşmacısı ödülü 24 Kasım 2010 tarihinde Uşak Valisi Sn. Özdemir Çakacak Beyefendi tarafından takdim edilmiştir.
Türkiye’nin ilk Kişisel Gelişim Dergisi olan Kişisel Gelişim Dergisi’ni çıkartan kurucu ekipte yer aldı. Ve Dergi’nin 3 yıla yakın Genel Yayın Yönetmeliği görevini sürdürdü. Bu işiyle eş zamanlı olarak; Kişisel Gelişim Derneği Kurucusu ve ilk başkanlarından birisi oldu.
Hürriyet İK Stratejik Ortağı www.yenibiris.com ‘da 7 yılı aşkın kişisel gelişim stratejileri üzerine yazılar yazmakta olan Arıkan, haftalık ve aylık olarak 2 önemli ‘gelişim bülteni’nin yazarları arasında yer almaktadır.
Başta özel sektör ve kamu kurumları olmak üzere, halen ülkemizin bir çok güzide kurumuna ve özellikle belediyelere Düşünce Koçluğu yapan Arıkan, kamu ve özel kurumlar için sıra dışı projeler ve fikirler üretmekte ve onlara prestij projeler gerçekleştirmeleri konusunda danışmanlık yapmaktadır.
Münir Arıkan ülkemizin ilk Aile Koçu’dur.
‘Mutluluk ailede başlar, başarı aile ile mümkündür’ felsefesine yürekten inandığı için, ailelere danışmanlık yapmaktadır. Toplumda; “çalıntı malla borç ödenmez” felsefesinin aksine, insanların evlerinden, eşlerinden ve çocuklarından çaldıkları zamanlarını, işte ve sosyal hayatta hoyratça harcamaları karşısında yüreği sızlar. Ve bu nedenle; “Hiçbir başarı evdeki başarısızlığı telafi etmez” sözünün derin anlamını ailelere anlatmak üzere, Aile Koçluğu yapmaktadır.
8 yaşında iken canını; Annesi Şükran’ını kaybetmesine üzülmek yerine, onun için yapabileceği iyiliklerle, güzelliklerle dünyayı değiştirmeye azmetmiş bu garip yolcu,
1974 – 1994 yılları arasında kendisine 21 yıl analık yapan, yetişmesinde büyük bir rol oynayan, üvey demeye dilinin varmadığı ve 1994 yılında kaybettiği Sevgili Annesi Aysel’i şükranla yad eder.
Düşünce Koçu olmasında, sevgili babası Mehmet Şükrü Arıkan’ın kendisine Münir adını vererek bir anlamda aydınlatan, ışık saçan bir insan olarak yetiştirmeye başlamasını ve çocukluktan bugüne eğitici, yönlendirici ve cesaret verici desteklerini minnetle karşılar.