Muammer Ketencoğlu

Muammer Ketencoğlu Resmi
Akordeon ustası Muammer Ketencoğlu Türkiye'de çağdaş sanatçılar arasında Rebetiko, Batı Anadolu Folklorü ve Balkan müziğinde en tanınmış isimdir. Ketencoğlu, geleneksel müzik alanında dünya ölçüsünde oluşturduğu kariyeri ile uluslararası düzeyde aranan bir sanatçı haline gelmiştir.
İlk albümü "Sevdalı Kıyılar"ı 1993'te yayınladı. Batı Anadolu geleneğindeki zeybek havalarından oluşan albümü "Karanfilin Moruna"yı Nisan 2001'de, Bir Balkan Yolculuğu Topluluğuyla kaydettiği "Ayde Mori"yi Eylül 2001'de, ”Balkan Yolculuğu” albümünü ise Temmuz 2007’de dinleyiciyle buluşturdu. Eski İzmir’den Türk, Rum ve Yahudi türkülerini içeren, pek çok konuk sanatçının katıldığı“İzmir Hatırası” adlı albümünü ocak 2008’de yayınladı. Ketencoğlu, ilk kez kendi bestelerinde oluşan "Gezgin" adlı altıncı albümünü ise Haziran 2010'da yayınladı.
Sanatçı çeşitli müzik geleneklerini kapsayan seçkiler de hazırladı: “Rebetika” ve “RebetikaII “ adlı rebetiko seçkileri 1994 ve 1996 yıllarında yayınlandı. Ermeni, Gürcü, Azeri ve Orta Asya geleneksel müziklerini içeren dört ayrı kasetten oluşan ve etnomüzikolog kimliğini ortaya koyan "Halklardan Ezgiler" dizisini 1995'te yayınladı. Köklerini Doğu Avrupa geleneksel müziğinden alıp Amerika'da gelişen Klezmer müziği ile ilgili seçkisi "Klezmer Müziğinin Öncüleri" ise 1995'te dinleyiciyle buluştu. Eylül 2007’de yayınlanan ve Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından yapılan alan kayıtlarından oluşan “Belleklerdeki Güzellik: Mübadele Türküleri” adlı kitap- cd çalışması ile yine aynı vakfın Yunanlı KEMO kurumuyla ortak çalışması olan "Meriç'in İki Yakasından Ezgiler" adlı cd'nin cd editörlüğünü ve metin yazarlığını yaptı.
1996'dan başlayarak hem Ege’den Türkçe ve Rumca halk türküleri, zeybekler ve İzmir tarzı rebetikolar icra ettiği “Muammer Ketencoğlu ve Zeybek Topluluğu”" hem de "Muammer Ketencoğlu ve Balkan Yolculuğu” ile Türkiye'de ve yurt dışında pek çok etkinliğe katıldı. 2005 yılında eşzamanlı yürüttüğü projelerine bir yenisini ekledi ve Anadolu’dan kadınlara özgü gizli kalmış kültürü ortaya koyan kadın ağzı türküleri seslendirmek üzere “Muammer Ketencoğlu ve Kadın Sesleri Topluluğu’nu kurdu.Çeşitli belgeseller ve tiyatro oyunları için müzik yaptı. Pek çok uluslararası toplama albüm projelerinde eserleri yer aldı.

Dünyanın her yanından geleneksel müzikle ilgili yazıları değişik gazete ve dergilerde yayınlanan sanatçı, 1995’ten bu yana her hafta Açık Radyo 94.9'da "Tuna'nın Beri Yanı" adlı programı hazırlayıp sunmaktadır. Ocak 2012'den beri Bahçeşehir Üniversitesi'nin Medeniyetlerin Sesi Korosu'nun genel sanat yönetmenliği görevini sürdürmektedir.

Yer Aldığı Etkinlikler