28 Kasım 2015, Cumartesi
12:00 - 18:00
Ücretsiz
Etkinlikte amaçlanan sosyal değişim hikayelerini görselleştirmek olacak. Bu amaçla sosyal değişim alanında çalışan kişiler ile görselleştirme alanında çalışan kişileri bir araya getirecek bir alan açıyoruz.
------------------------------------------------------------------------------------
Yine bizi çok heyecanlandıran bir davetimiz var. Sosyal değişim ve görselleştirme alanında emek veren herkese...28 Kasım Cumartesi günü İzmir’de toplulukla birlikte sosyal değişim hikayelerini görselleştirmek üzere bir alan açıyoruz.
Şöyle açıklayalım,
Bir STK çalışanı, aktivist, tabandan gelen topluluk/oluşum, sivil insiyatif/platform üyesi, sosyal girişimci veya gönüllü olabilirsin. Senin için değerli olan, yüreğini, emeğini koyduğun, seni heyecanlandıran, üzen, sevindiren, kaygılandıran, coşku duyduran hikayelerin var. Bu hikayeni anlatmak her zaman o kadar basit değil hatta nereden başlamalı sorusu bile bazen zor geliyor olabilir. İşte tam bu noktada davetimiz sana! Gel hikayelerin üzerine çalışabileceğin ve ardından bu hikayeleri görselleştirebileceğin bir alan açalım.
Görselleştirme alanında çalışan, görselleştirmenin hikayeleri görünür kılmadaki gücüne tekrar ve tekrar şahit olmuş, sahada olan sosyal değişim hikayelerinin görselleştirilmesine katkıda bulunmak isteyen biriysen eğer davetimiz sana. Sahada gerçek olan ve hayatlarımızı etkileyen bu hikayelerin görselleştirilmesi için sana ihtiyacımız var.
Nasıl mı olacak peki bu?
28 Kasım Cumartesi günü 12:00-18:00 arası bir araya geleceğiz. Topluluk için açılan bu alan 2 bölümden oluşacak:
İlk bölümde STK çalışanı, aktivist, tabandan gelen topluluk/oluşum, sivil insiyatif/platform üyesi, sosyal girişimci veya gönüllü olan kişiler kolaylaştırıcıların desteği ile sosyal değişim hikayeleri üzerine çalışacaklar. Hikayelerini anlatılır kılacak ve bu hikayeleri hangi platformlar aracılığıyla anlatabileceklerini keşfedecekler.
İkinci bölümde ise seçtiğimiz görselleştirme platformları (fanzin, infografik, harita, poster ve video) etrafında küçük gruplara ayrılacağız. Bu küçük gruplarda hikayelerimizi görselleştirmeye başlayacağız.
Gün sonunda anlatılabilir hikayelerimiz dilimizde, görselleşmiş hikayeler elimizde, öğrendiğimiz görselleştirme yetenekleri cebimizde ve kurduğumuz yeni ilişkilerin desteği yanımızda hikayelerimizi anlatmaya ve ilham vermeye devam etmek için yola devam edeceğiz.
Peki topluluk için açılan bu alanda bizleri kimler kolaylaştıracak? Yine topluluktan hali hazırda tanıdığımız veya henüz tanımadığımız arkadaşlarımız diyelim. İnanıyoruz ki topluluk olarak birbirimize yeteriz. Kolaylaştırıcıların kimler olacağını çok yakında sizlerle paylaşıyor olacağız.
Nasıl katılacaksın?
Katılmak için bağlantıdaki (http://goo.gl/forms/gQnFulZWMx ) anketimizi doldurman yeterli.
Things nedir ve neler yapmaktadır?
Things Projesi sosyal değişim ve sosyal teknoloji ile ilgilenen kişileri bir araya getiren ve topluluk bağlarını güçlendirmeyi amaçlayan bir oluşum. Bu niyet ile ile 2014/2015 yılında İstanbul'da aylık buluşmalar, Things Challenge , Hackathon ve Things Kamp düzenledik. Birçok sivil toplum kuruluşuyla, uzmanlarla, aktivistlerle ve gönüllülerle çalıştık. Bigumigu ekibinin bu serüvende bizim hakkımızda yazdıklarına buradan ulaşabilirsin.
Things’in önümüzdeki planları nelerdir?
Things olarak önümüzdeki bir sene içerisinde teknolojinin görselleştirme araçlarını keşfetmek ve bu keşfediş sırasında topluluk ağları örmek için alanlar açmaya niyet ediyoruz. Aynı zamanda İstanbul dışında İzmir, Ankara, Eskişehir ve Adana’da yeni etkinlikler yapmaya başlıyoruz.
Neden yeni şehirler?
Things olarak İstanbul’da sosyal değişim ve sosyal teknoloji alanında yaptığımız her etkinliğin esas amacı yeni ilişki ağları yaratmaktı ve gördük ki bu işe yarıyor. Yeni ilişki ağları ördüğümüzde, topluluk olarak biz bize yeteriz’i deneyimlediğimizde daha da güçleniyoruz. İşte bu sebeple İstanbul’dan sonra yeni şehirlerde yeni toplulukların ilk adımlarını atmak, ilham vermek ve kendi topluluklarının ağlarını örmek isteyen arkadaşlarımıza ulaşmak niyetimiz.
Nasıl destek olabilirim?
Things topluluk desteği ile şekillenen bir oluşum. Things facebook grubuna katılarak bizi takip etmeye devam edebilirsin @ https://www.facebook.com/groups/634647143276360/
------------------------------------------------------------------------------------
Kolaylaştırıcılar:
Bihter Aykut, Hikaye
Bihter Aykut, 7 yaşında sanat eğitimine başladı. Lisede aldığı profesyonel resim eğitiminden sonra üniversite eğitimini Görsel İletişim Tasarımı bölümüyle tamamladı. Öğrencilik döneminde başlayan çalışma hayatına İstanbul'da birden fazla global reklam ajansında proje yöneticiliği yaparak devam etti. Bir yıldır yaşadığı İzmir'de Atölye15 yazılım ofisinde dijital proje yöneticisi olarak çalışıyor.
tr.linkedin.com/in/bihteraykut
twitter.com/bihteraykut
Burak Doğu, İnfografik
Lisansını Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde tamamladı. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı’nda yaptığı yüksek lisans çalışmasında bilgisayar oyunlarını ludoloji ve yeni medya ekseninde inceledi. Aynı ana bilim dalına bağlı doktora tez çalışması kapsamında TEKEL işçileri eyleminin medyadaki çerçeveleme pratiklerini konu aldı. Bu süreçte Università degli Studi di Torino ve Università degli Studi del Piemonte Orientale’de konuk araştırmacı olarak bulundu. 2005 yılı Mayıs ayından itibaren görev yaptığı İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü’nde gazetecilik alanında kuramsal dersler vermekte ve Medyada Yapım, Haber Stüdyosu, Bitirme Projesi gibi uygulamalı dersleri koordine etmektedir. Başlıca çalışma alanları dijital medya, alternatif gazetecilik, toplumsal hareketler ve sosyal ağlardır.
A. Tansel Özalp, Poster
1967 yılında Çanakkale’de dogdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Çanakkale ve Manisa’da tamamladı. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Grafik Anasanat Dalı’ndan 1993 yılında lisans derecesini aldı. İzmir’de çeşitli reklam ajanslarında grafik tasarımcı ve sanat yönetmeni olarak çalıştı. 2001-2005 yılları arasında İzmir Devlet Tiyatrosu için kurumsal tasarımlar ve afiş tasarımları yaptı. 2006 yılından bu yana İzmir Yaşar Üniversitesi’nde tam zamanlı öğretim görevlisi olarak Grafik Tasarım, Tipografi, Grafik Proje gibi derler vermektedir. Baskı-resim, tipografi ve kaligrafi özellikle grafik ürünler vermekten keyif aldığı alanlardır.
Emre Yıldız, Fanzin
1980 yılında Almanya’nın Giessen şehrinde doğdu. 2004’te Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümüne kayıt oldu. Tasarım disiplinleri arasında çeşitli eğilimler gösteren Yıldız, lisans öğrenimi esnasında baskı-resim, animasyon, illüstrasyon ve kurumsal projelerle ilgilendi. Mezuniyet projesini nesne kitap tasarımı üzerine yoğunlaştırdıktan sonra, kar amacı gütmeyen kişisel projelerle benzeri basılı ürünler ortaya koydu. Çalışmaları ulusal ve uluslararası bir çok sergide yer almıştır.
Tuba Doğu, Harita
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde mimarlık lisansını tamamladı. Bu süreçte, bir yıl İtalya'da Bologna Üniversitesi'nde eğitim gördü. Lisans eğitimini takiben, Avustralya'da bulunan Sidney Üniversitesi'nde tasarım bilimleri programında sürdürülebilir tasarım dalında yüksek lisans yaptı ve dar gelirli gruplar için sürdürülebilir konut stratejileri üzerine çalıştı. Eğitimine devam ettiği sıralarda, Türkiye, Brezilya ve Avustralya'da çeşitli mimarlık ofisleri ve sivil toplum kuruluşlarında çalıştı.
Alternatif mekân pratikleri ve insan odaklı çevrelere olan tutkusu kapsamında, Orta Amerika ve Asya Pasifik'te gerçekleştirdiği seyahatleri esnasında araştırmalarda bulundu. 2013 yılında, Melis Varkal ile birlikte, katılımcı kentsel çevreler üzerine araştırma ve girişimleri destekleyen UrbanTank’i kurdu.
Halen, Gediz Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmakta ve İYTE'de doktora çalışmalarına devam etmektedir.
http://www.urban-tank.org/
Hande Zerkin, Video
Hande, DEU Güzel SAnatlar Enstitüsü, Film Tasarımı Bölümünden mezun oldu. Yaklaşık 8 senedir belgesel film projelerinde görüntü yönetmenliği ve kamera operatörlüğü yapıyor. Video yapımı ile ilgili atolylerde eğitmenlik yapıyor.
https://vimeo.com/handezerkin