17 Kasım 2014, Pazartesi - 18 Kasım 2014, Salı
10:00 - 17:00
Ücretsiz
İlki 2009 yılında düzenlenen “İzmir Ulusal Müzik Sempozyumu”; Ege Üniversitesi Devlet Türk Musıkisi Konservatuvarı 30. Yıl Etkinlikleri kapsamında, “MÜZİKTE GELENEK, MODERNİTE VE POSTMODERNİTE” teması ile17-18 Kasım 2014 tarihlerinde ikinci kez gerçekleştirilecektir.
Gelenek, modernite ve postmodernite; kültürel değişim çerçevesinde buluşan ve disiplinlerarası bir yaklaşımla değerlendirilmesi gereken olgulardır. Modernite, postmodernite ve bu olgularla neden-sonuç bakımlarından ilgili kavramların müzik geleneklerine yansımaları geniş bir çalışma alanını ortaya koymaktadır.
Modernite, doğasında değişim özelliğini barındıran “gelenek” kapsamındaki gelişme ve bozulma tartışmalarında en çok değinilen unsurlardandır. Hatta kimi zaman; bazı çevreler, değişime yol açan her unsur gibi modernitenin de geleneklerin yok olma süreçlerinde pay sahibi olduğunu savunmuşlardır.
Son yüzyılda moderniteye tepki ya da yaşanan modern ötesi duruma yanıt olarak ortaya çıkan görüşler, gündemde yoğun bir şekilde yer almaktadır. Sözü edilen postmodern sürecin mekanizmaları gelenekler üzerinde çeşitli etkiler göstermektedir. Bu görüş ve etkiler, müzik araştırmalarının yönlenmesinde belirleyici olmakla birlikte müziğin değişim sürecinde de önemli roller üstlenmektedir.
Birçok toplum, modernite ile farklı süreçlerde tanışmış/tanışmakta ve moderniteyi farklı şekillerde yaşamış/yaşamaktadır. Toplum kesimlerinin farklı yaşam tarzları ve toplumdaki fikir gelgitlerinin oluşturduğu sarmalda, modern ve postmodern süreçler iç içe geçmiş bir görünüm sergileyebilmektedir. Buna bağlı olarak; geleneksel, modern ve postmodern olguların toplum yaşamında karşımıza çıkardığı karmaşıklık, kültürel değişme süreçlerini olumlu ya da olumsuz şeklinde nitelemeyi güçleştirmektedir.
İkincisi düzenlenmekte olan “İzmir Ulusal Müzik Sempozyumu”; öncelikle gelenek, modernite ve postmodernite olgularına ve bu olgular arasındaki ilişkilere müzik alanında dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Bu sayede, müzik çerçevesinde disiplinlerarası bir tartışma ortamının yaratılması öngörülmektedir. Ülkemiz müzik hayatı ve araştırmalarına farklı bir pencere açması hedeflenen sempozyumda; ana tema ve ilgili kavramlar, ayrıca bu kavramlarla geleneksel müziklerin değişim dinamiklerinin bağlantıları sorgulanacaktır.