Ahmet Naç

Ahmet Naç Resmi
Duvarları Yıkan Öğretmen Röportajı

İstanbul Esenler’deki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda ders zili çaldı. Öğrenciler sınıflarında. 1-E Sınıfı'nın öğretmeni, "Dersimize başlayalım mı?" diyor. Ders sıra dışı bir şekilde başlıyor.

Sınıfta rap müziği çalıyor. Öğrenciler ayağa kalkıyor ve başlıyorlar hep bir ağızdan şarkı söylemeye:

"Cumhuriyet kuruldu, 29 Ekim’de. Meclis açıldı, 1920’de. Çanakkale Savaşı, 18 Mart. Atatürk doğdu Selanik’te. Atatürk sensin benim canım. Babası Ali Rıza Bey, annesi Zübeyde Hanım. 1938’de kaybettik seni. Her 10 Kasım’da anarız seni. Sonbahar, kış, ilkbahar, yaz. 4 tane mevsim haydi defterine yaz. Bir yılda 12 ay. Haydi durma say. Say, say, say, say… Ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran… Durma haydi devam. Temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım, aralık. Liste hayli kabarık. Ben 1. sınıfım. Okurum, yazarım. Şehitlerimi anarım, herkese saygılıyım. Göklerde dalgalanır gururla bayrağım. İstanbul Esenler, işte ben burdayım."

"Kendi istekleri ile derse katılsınlar"

Bu sınıfta sadece klasik yöntemlerle öğrenmek yok. Çünkü ezber bozan bir öğretmenleri var. Adı Ahmet Naç... 10 yıllık bir sınıf öğretmeni. 5 yıl Siirt Pervari’de bir mezrada çalıştıktan sonra İstanbul’a geldi. Rap müziği yöntem olarak kullanmasının sebebini şöyle anlatıyor:

"Öğrencilerin eğlenceli ortamda enerjilerini atabilecekleri, ritim duygusunu kazanabilecekleri, bireysel ve grup çalışmalarına iştirak edebilecekleri o ortama kendi istekleri ile katılmalarını istedim. İçinde birçok kazanım var ilkokula dair, onların öğrenmesi gereken. Çok kolay şekilde şarkı eşliğinde öğrendiler."

Ahmet Öğretmen'den sonra 8 sınıf daha renklendi

Türkiye aslında Ahmet Öğretmeni tanıyor. Sıradan, gri bir sınıftan renkgârenk, ilkokul öğrencilerinin ihtiyaçlarına uygun bir sınıf yaratan öğretmen o. Eline aldığı fırçayla sınıfını boyadı. Gökkuşağından, Güneş’e, küçük bir kitaplıktan ağaç şeklinde panoya kadar sınıfını baştan yarattı.Yarattığı fark, diğer öğretmenlere de örnek oldu. Ahmet Öğretmen’in sınıfından sonra okulda 8 sınıf daha renklendi. Okuldaki 28 dersliğin tümünün bu şekilde yapılması planlanıyor.

Kalabalık bir okulda da her şey mümkün

Yaptıkları sadece sınıf düzenlemesiyle sınırı değil. Ahmet Öğretmen, beş yıldır çalıştığı okulda fark yaratmaya devam ediyor. Bu çabası sosyo ekonomik düzeyi düşük bir bölgede daha da anlam kazanıyor. 2 bin 203 öğrencinin olduğu okulunda ikili eğitim yapılıyor. Sadece 15 tane birinci sınıf var. Okulda kütüphane, resim atölyesi, spor salonu yok. Ancak Ahmet Öğretmen’in lûgatında ‘yok’ kelimesine yer yok. O da sınıfın dışına taşıyor.

Yer Aldığı Etkinlikler

11 Mart 2018
Pazar
Fatih Portakal ile Bursa Kişisel Gelişim Zirvesi | 2018
Holiday Inn Hotel Bursa / Bursa
2 Mart 2017
Perşembe
Liderler Zirvesi'17
İstanbul Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi / İstanbul
23 Ekim 2016
Pazar
Ceyhun Yılmaz ile Kişisel Gelişim Zirvesi
MEB Şura Salonu / Ankara